”Seksuaaliterapia ja -neuvonta ovat keskusteluapua, jossa yhdessä mietitään apukeinoja seksuaalisuuden haasteisiin”

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvonta on neuvontaa ja ohjausta erilaisissa seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä.
Seksuaalineuvonta voi tulla ajankohtaiseksi omaa seksuaalisuutta tai seksuaali-identiteettiä pohtiessa, elämän muutostilanteissa tai kasvukriiseissä.
Myös seksuaalinen häirintä tai seksuaaliväkivalta voivat haastaa oman seksuaalisuuden niin, että siihen kaipaa keskusteluapua ulkopuolisen kanssa.

Seksuaalineuvonta on aina ikä- ja kehitystasoista, jolloin se sopii kaikenikäisille tueksi ja avuksi oman itsen ja seksuaalisuuden pohdintaan. Nuorten kohdalla puhutaan tavallisesti seksuaalikasvatuksesta
tai kehotunne-kasvatuksesta. Seksuaalineuvonta kestää tavallisesti 1-3 kertaa. Jos seksuaalisuuden alueella on enemmän pulmia eikä seksuaalineuvonta ole riittävää, silloin hyvä vaihtoehto on seksuaaliterapia.

Seksuaaliterapia

Seksuaaliterapia on lyhytterapiaa, joka voi kestää 1-20 tapaamiskertaa. Tapaamisissa paneudutaan perusteellisemmin seksuaaliongelmiin ja mietitään niistä selviytymistä. Seksuaaliterapia ei sisällä koskettamista tai läheisyyttä, vaan on keskusteluapua, jossa yhdessä mietitään apukeinoja seksuaalisuuden haasteisiin.

Useimmat kohtaavat seksuaalisuuteen liittyviä pulmia jossain elämänvaiheessa. Joskus niistä selviää omin voimin ja tietoon perehtymällä, joskus omien tunteiden ja ajatusten selvittämiseen kaipaa ulkopuolista. Jos ongelmat ovat jatkuneet pitkään, on hyvä miettiä ulkopuolista apua. Seksuaaliterapiaan hakeutumisen syitä voivat olla esim muutokset tai haasteet parisuhteessa, haluttomuus tai halujen eriparisuus, synnytyksen tuomat muutokset, vaihdevuodet, seksuaali-identiteettiin tai suuntautumiseen liittyvät ajatukset tai omaan kehoon liittyvät ajatukset. Seksuaaliterapia soveltuu myös seksuaaliväkivallasta selviytymiseen ja toipumiseen. Seksuaaliongelmat ovat kipeitä ja intiimejä, ja jokainen kohdataan sensitiivisesti ja kunnioittaen.

Otan vastaan Oulun keskustan tuntumassa. Tervetuloa.

Mervi Koskela
mervi.koskela@nullkokokeho.fi

VARAA AIKA